Makeover van de vaste tentoonstelling van het Sta.M.

Elementen
Ruimte, interactives, installatie, illustratie, animatie + video
Clubleden
Kinkorn, Create. Resuk, Zenk One + Stijn Dams

Wil je er meer over weten?

Bel Jeroen Mail Jeroen

Uitdaging

In 2020 bestaat het Sta.M (Stadsmuseum Gent) tien jaar. Tien jaar waarin het de geschiedenis van Gent heeft verteld. Maar een stad leeft, dus ook het verhaal van Gent blijft zich ontwikkelen. De hoogste tijd voor een grondige update van de vaste tentoonstelling! Samen met Kinkorn bedachten we het concept voor de nieuwe opstelling en realiseerden we het ontwerp van de multimedia.

Oplossing

De ambitie was om voor een breed publiek een aansprekende opstelling te maken die aan de hand van de geschiedenis van Gent vertelt hoe (soortgelijke) steden zich ontwikkelen.

Een stad draait om bouwen, leven en in verbinding staan. Dat v├│el je in het nieuwe verhaal.

Bij het doorlopen van de zalen zie je de stad groeien en veranderen. Je hoort Gent zelf als personage aan het woord. Je voelt het hout en de stenen waaruit Gent gebouwd is. Je maakt kennis met het leven dat kleur geeft aan de stad. En je ontdekt hoe Gent in connectie stond en staat met de Lage Landen, Europa, en de wereld.

Er is gekozen voor een sobere scenografie die transparant is en ruimte laat voor de beleving van de historische architectuur van het gebouw. In luchtige vitrines is plek voor de vele objecten die het verhaal tastbaar maken. Voor de nieuwsgierige bezoekers bieden onze iPad interfaces de mogelijkheid om de achtergrondinformatie en details van de objecten te bekijken.

Centraal in de zalen staat een interactieve digitale maquette, waar je aan de hand van met de hand getekende kaarten de metamorfose van Gent ziet – van prehistorische nederzetting tot de metropool die Gent vandaag is. In geanimeerde verhalen hoor je Gent zelf als personage vertellen over de gebeurtenissen die de koers van de stad hebben bepaald.

Met een aantal treffende motion infographics visualiseren we hoe Gent zich door te tijd heen tot andere steden heeft verhoudt.

Een grote interactieve muurprojectie laat je kennis maken met ondernemende vrouwen, verliefde rebellen en zelfzuchtige weldoeners uit het middeleeuwse Gent.

In een leeg gehouden, indrukwekkende Refterzaal wordt de bezoeker naar binnen gelokt door een animatie in de haard die de geschiedenis van het gebouw zelf vertelt.

Een speels kinderspoor loopt door alle museumzalen heen. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers beleven de jonge bezoekers de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Kortom; een complete beleving van ‘Het verhaal van Gent’ nieuwe stijl.

Resultaat

Na een intensieve samenwerking van meer dan een jaar is het resultaat nu te bewonderen in het Sta.M!

Volgend project
App Beat

Every month, a Morrow member slides you some creative shots.